اشتباه کردن حس خوبی ندارد و هیچ کس از آن خوشحال نمیشود. اما چرا برخی افراد به راحتی اشتباهشان را قبول نمیکنند و در صورت بروز اشتباه، واکنش صحیح چیست؟
نوع اول: برخی افراد به راحتی اشتباهشان را قبول میکنند. بابت آن عذرخواهی میکنند. البته واکنش افرادی که اشتباهشان را قبول میکنند، همیشه یکسان نیست و از یک پذیرش ساده تا عذرخواهی عمیق و تلاش برای عدم تکرار متفاوت است.
نوع دوم: برخی افراد به صورت ضمنی به اشتباه خودشان اشاره میکنند، اما به هیچ عنوان دوست ندارند طرف مقابل را خوشحال کنند و بنابراین علنا حاضر به قبول اشتباه و عذرخواهی بابتش نیستند.
نوع سوم: اما دسته سوم تحت هیچ شرایطی حاضر به پذیرش اشتباهشان نیستند حتی در شرایطی که دلایل آن مانند روز روشن در مقابلشان وجود داشته باشد حقایق ابتدایی را زیرسوال میبرند و بر درستی خودشان پافشاری میکنند.
اما چرا برخی افراد به هیچ عنوان اشتباهشان را قبول نمیکنند؟ پاسخ در Ego (خود) و اعتماد به نفس این افراد است. برخی افراد در ساختار روانی خودشان دچار ضعفهای اساسی هستند که سبب میشود اعتراف به اشتباه را معادل شکستن نفس خودشان میبینند. چنین افرادی به راحتی حقایق را عوض میکنند و داستان را بهگونهای کاملا متفاوت از حقیقت ترسیم میکنند.
عدم قبول اشتباه در گروهها:
تا اینجا در مورد اشخاص صحبت کردیم. اما وقتی به یک گروه میرسیم، پذیرش اشتباه دشوارتر هم میشود. نویسنده سایت ناوال میگوید: من مدتی عضو هیات مدیره خیریهای بودم که برای کارهای گوناگون پول اهدا میکرد.
آنجا متوجه شدم که هر پروژهای که خیریه انجام میداد از نظر خودشان یک موفقیت و پیروزی بود. بسیاری از پولها در مسیر اشتباه هزینه میشد اما از نظر آن گروه تمام کارهایشان عالی بود و تبریکهای زیادی دریافت میکردند.
چرا که گروهها معمولا فیدبک واقعی دریافت نمیکنند، هر تاثیری را مثبت ارزیابی میکنند و متضرر شدنشان از نظر مالی را هم در جهت رسیدن به اهدافشان توجیه میکنند.
اما لطفا فراموش نکنیم که تاکید روی رفتار اشتباه، نشانه قدرتمان نیست. بلکه نشانه ضعف ما است.
دکتر علی اصغر هنرمند
اطلاعات بیشتر: