برخی افراد با هدف افزایش بهرهوری قهوه مینوشند، اما شاید این نکتهی مهم را ندانید که نوشیدن قهوه در زمان نامناسب به بهرهوریتان آسیب جدی وارد میکند و باید بدانیم چگونه از کافئین به صورت استراتژیک استفاده کنیم!
چند نکته پیش از شروع:
- من از علاقمندان قهوه هستم و هر روز «یک» فنجان قهوه حوالی ۱۰ صبح مینوشم.
- قهوه نسبت به چای کافئین بیشتری دارد (به همین خاطر تمرکز روی آن است).
- لطفا به ساعات بیان شده دقت کنید. پیشفرض صحبت در مورد چکاوکها است (کسانی که صبحها انرژی بیشتری دارند).
اگر بخواهیم مهمترین ابزار افزایش توانایی ذهنی و بهرهوری را معرفی کنیم پاسخ یک کلمه است: «خواب!» بله خواب کافی و با کیفیت مناسب در تمام ابعاد زندگیما نقشی کلیدی ایفا میکند.
اما کافئین روی خواب ما تاثیر منفی دارد و کیفیت و عمق آن را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. اکثر افراد نمیدانند نیمه عمر کافئین در بدن ما بین ۶ تا ۷ ساعت است و حدود یک چهارم آن نیز تا ۱۲ ساعت بعد در بدن ما حضور دارد.
به این معنی که اگر ۱۲ ظهر یک فنجان قهوه بنوشید، یک چهارم کافئین آن تا ساعت ۱۲ شب در بدنتان حضور دارد!
ممکن است بگویید من با نوشیدن قهوه حتی قبل از خواب هم مشکلی ندارم و راحت میخوابم! اما نکته اینجاست که شما از کاهش «کیفیت» و «عمق» خواب خود مطلع نمیشوید. جالب است بدانید نوشیدن یک فنجان قهوه در بعدازظهر، کیفیت خواب شبانه را ۲۰ درصد کاهش میدهد.
بنابراین هنگام نوشیدن قهوه و دیگر مواد حاوی کافئین توجه کنیم که با ساعات خوابمان فاصله کافی داشته باشند، ضمنا در ساعات عصر و شب هم میتوانید سراغ قهوه بدون کافئین بروید.
اگر به این موضوع علاقمند هستید، میتوانید این گفتگو با دکتر متیو واکر را ببینید که یکی از افراد برجسته در حوزه خواب است. همینطور کتاب Why We Sleep از دکتر واکر.
دکتر علیاصغر هنرمند