وقتی در حال «یادگیری» هستیم در واقع برای خودمان چالشی ایجاد میکنیم تا دانش و مهارتمان را افزایش دهیم. اما اگر آموخته جدید برایمان بسیار دشوار باشد خیلی زود ناامید میشویم و اگر هم زیادی ساده باشد، تکراری و حوصله سربر خواهد بود. بهنظر شما نقطه طلایی یادگیری کجاست؟
برای پیدا کردن پاسخ این پرسش پژوهشگران یک بررسی جالب انجام دادهاند و متوجه شدهاند میزان دشواری یک آموزش جدید باید روی حدود ۱۵ درصد تنظیم شود.
وقتی مشغول یادگیری هستیم، دچار خطا میشویم و همین خطاها هستند که بنیان یادگیری ما را تشکیل میدهند. محققان میگویند اگر بتوانیم سطح آموزش را بهگونهای تنظیم کنیم که اشتباهات ما در حد ۱۵ درصد باقی بمانند، شیب یادگیری ما در بیشترین حالت ممکن خواهد بود.
این نکته، هم برای افرادی که خودشان برای ارتقای دانششان به صورت خودیادگیری تلاش میکنند و هم برای مدرسین بسیار مهم است. چرا که باید سختی مطالب را بهگونهای تنظیم کنند که چالش افراد بیشتر از ۱۵ درصد نشود.
جالب است بدانید بازیهای کامپیوتری هم از همین منطق برای ترغیب افراد به بازی استفاده میکنند و دشواری بازی با یک شیب ملایم و به تدریج بیشتر میشود تا گیمرها از بازی زده نشوند.
البته قاعدتا تنظیم شدت سختی آموزش برای رعایت دقیق عدد ۱۵ درصد در عمل غیرممکن است. اما دانستن آن سبب میشود بتوانیم میزان دشواری موضوع را بهگونهای تنظیم کنیم که به این عدد نزدیک باشد.
دکتر علی اصغر هنرمند