«کار امروز را به فردا میفکن» این ضرب المثل را همه شنیدهایم. اما چرا در عمل خیلی اوقات به آن عمل نمیکنیم و انجام کارهای مهم را بهتاخیر میاندازیم؟
در بهتاخیرانداختن ما در عمل «کار» میکنیم، اما نکته اینجاست که کارهای مهم اولویتدار که باید انجام بشود را انجام نمیدهیم و به جایش سراغ انجام امور دیگر میرویم که برایمان راحتتر است. اما در «تنبلیکردن» به طور کلی حال و حوصله انجام هیچ نوع کاری را نداریم.
میتوان گفت بهتاخیرانداختن، از تنبلیکردن بدتر است! چون در بهتاخیر انداختن، احساس کاذب کار کردن داریم. اما در عمل چون کارهای مهمی که انجامشان برایمان دشوار هستند را انجام نمیدهیم، معمولا با عواقب بسیار بدی مواجه میشویم…
به چند علامت مهم دقت کنید:
- روزمان را با کارهای اولویت پایین و آسان پُر میکنیم.
- حتی از فکر کردن به کارهای اولویتدار طفره میرویم.
- برخی موارد لیست کارها، مدت طولانی است که تیک نخوردهاند و همانجا جاخوش کردهاند.
- پیامها یا ایمیلهایمان را میخوانیم، اما در مورد کاری که باید برایشان انجام بشود تصمیمگیری نمیکنیم.
- یک کار اولویتدار را شروع میکنیم، اما خیلی سریع سراغ یک کار کماهمیت اما سادهتر میرویم.
- به جای انجام کارهایی که از قبل در لیستمان وجود دارند، روزمان را صرف انجام کارهایی میکنیم که دیگران از ما خواستهاند.
- برای انجام کارهای اولویتدار منتظر انرژی کافی یا حسوحال مناسب هستیم!
اگر به این تشخیص رسیدید که در حال بهتاخیرانداختن کارها هستید، لازم است علت آن را پیدا کنید. برخی از مهمترین آنها به این شرح است:
- انجام برخی کارها خستهکننده و تکراری است.
- بینظمی و عدمسازماندهی مناسب امور باعث میشود بسیاری از کارهای مهم فراموش شده و به موقع انجام نشوند.
- گاهی اوقات به خاطر ترس از شکست در یک کار، در ناخودآگاه از انجامدادن آن هراس داریم و دائما آن را بهتاخیر میاندازیم.
- گاهی اوقات هم اوضاع برعکس است و به خاطر نتیجه حاصل از موفقیت، سراغ انجام کار نمیرویم. چرا که تمام کردن آن کار، به معنی محول شدن کارهای جدید به ما است.
- اگر جزو افراد کمالگرا هم باشید معمولا با مشکل بهتاخیر انداختن مواجه هستید. مثلا با خودمان فکر میکنیم هنوز مهارت و تجربه کافی برای انجامش نداریم. در نتیجه به جای انجام اصل کار، سراغ مطالعه و دورههای آموزشی میرویم.
- گاهی اوقات هم ضعف در تصمیمگیری باعث تاخیر میشود. خیلی اوقات برای انتخاب گام عملیاتی بعدی برای یک کار، توانایی تصمیمگیری نداریم و به همین خاطر کار متوقف میشود و گیر میکند.
- بهتاخیر انداختن برای برخی افراد هم ناشی از دلایل پزشکی است. مثلا افسردگی، اضطراب، وسواس و بیشفعالی همگی میتوانند باعث بهتاخیرانداختن انجام کارها شوند.
با تشخیص و دلایل بهتاخیرانداختن کارها آشنا شدیم. اما برای رفع بسیاری از آنها راهکارهای بسیار موثری وجود دارد که در مطلبی دیگر به آنها میپردازیم.
علیاصغر هنرمند
در همین رابطه بخوانید: هشت راهکار برای مقابله با «بهتاخیر انداختن» کارها
منابع: